Ontdek je ware zelf

met magische zelfhulptools.

Wanneer Eigenwijsheid je in de weg staat

26 juni 2018 • Blog

Het is natuurlijk super om heel erg je eigen mening te hebben en het gevoel te hebben dat je het juist hebt. Je voelt gewoon dat jij gelijk hebt. Je bent dan je eigen wijsheid aan het uitdragen en daarmee kun je je soms ook verheven voelen boven de ander. Dat is oordelen en veroordelen en dat komt niet meer uit je pure bron, maar uit je ego-begrip van wijsheid. Dat is een valkuil die ik hier graag met je wil bespreken. Ik heb me hier ook al regelmatig schuldig aan gemaakt en ik wil je uitleggen welk doel dit dient en wat het uiteindelijk in de weg staat.

Het is niet zwart wit

Zoals veel dingen in het leven is ook eigenwijsheid niet zwart of wit. Je kunt het zien als een schaal waarop aan de ene kant de ‘eigenwijsheid’ zwaarder weegt dan de mening van een ander en je dus een label als ‘beter’ aan hangt, en aan de andere kant je Eigen Wijsheid gewoon Is en de ander daarbij ook in zijn waarde laat met het label ‘goed’. Ergens op deze schaal bevind jij je….

Zoals bij de ontwikkeling van onzeker naar zeker (die is wat makkelijker uit te leggen). Je bent eerst een wat onzeker persoon en je staat dus helemaal links van die lijn. Je ontwikkelt je en begint naar rechts te verplaatsen… aan de uiterste rechterkant staat zekerheid, op het arrogante af. De ontwikkeling die je doormaakt, zorgt ervoor dat jij je steeds zekerder en zekerder gaat voelen. En ik zeg altijd, je mag best de compleet andere kant van onzekerheid onderzoeken en ontdekken in jezelf om uiteindelijk ergens in het midden uit te komen. Je bent dus altijd ergens op die lijn tussen onzekerheid en zekerheid, en iedere dag of zelfs ieder moment verplaats je je een beetje. Je bént dus nooit helemaal onzeker of helemaal zeker, dat is namelijk veranderlijk ergens op die lijn.

Zo zijn de valkuil en de waarde van eigenwijsheid ook op een lijn weer te geven. Je bent b.v. eerst heel lang bezig geweest met het vormen van een eigen mening, nadat je heel lang hebt gevolgd wat anderen (je familie, vrienden, maatschappij waarin je opgroeit) vinden. Je bent dus heel blij dat je daarvan los bent gekomen en je hebt een sterke eigen mening ontwikkeld. Jeeehhh, jippie voor jou. Maar als je deze mening vasthoudt en aan het verdedigen bent tegenover anderen, dan ben je er dus alsnog mee in gevecht. Dit is een teken dat het hier nog gaat om eigenwijsheid. Je staat als het ware nog met één been in je oude mening en met de andere in de nieuwe. Je voelt nog dat het nodig is om je mening te verdedigen en lokt daarmee misschien juist discussies uit bij de gesprekspartners die je kiest.

Dan is er nog een fase waarin je zelf wel heel erg verzekerd bent van je gelijk, maar dat je nog niet met anderen hierover kunt praten, omdat het je mening aan het wankelen zou kunnen brengen. Je blijft dus uit de buurt van diegene waarvan jij vindt dat ze niet hetzelfde denken als jij. Dit is een groeifase. Net als dat je een plantje dat nog maar net begint te groeien niet blootstelt aan zwaar weer, maar nog in een beschermd kasje laat groeien achter het raam. Zo zorg je nog even dat jouw ‘nieuwe wijsheid’ op veilige afstand blijft van een roerige omgeving. Je bent je wijsheid nog aan het preserveren en wacht af tot het sterk genoeg is om het te toetsen aan de maatschappelijke meningen om je heen.

In deze fase bevond ik mij lange tijd als ondernemer. Als ik zelfstandig bezig was en me richtte op wat ík echt wilde, dan had ik een heel helder beeld en was ik vrij zeker van mijn gelijk. Maar zodra ik dan ‘te vroeg’ mijn mening of visie op de werkelijkheid ging toetsen bij bijvoorbeeld een business coach, dan merkte ik dat mijn visie nog niet opgewassen bleek tegen het geweld van een sterkte tegenovergestelde mening. Oei…. nog maar even weer terug…

De valkuil

Daarna kwam een fase waarin ik ‘het zelf wel beter wist’.

En dat is de valkuil van je eigenwijsheid waar ik het hier over wilde hebben, want dan staat je eigenwijsheid je groei in de weg. Het was een afweermechanisme geworden. Eentje waardoor ik mezelf verhefte boven die ervaringen en wijsheid van de ander. “Ik weet het zelf wel beter. Wat jij zegt klopt toch niet voor mij. Ik kan beter niet naar jou luisteren, want dan raak ik af van mijn eigen wijsheid.” Het waren gedachten die gingen over de inhoud. Maar er kwamen ook oordelen hoor. ‘Waarom zou ik nou naar jou luisteren?’ ‘Ik wil alleen leren van de beste en in mijn ogen kan ik van jou niks leren’. Ik noem dit ook wel een soort snobisme en kan dit nu ook wel in mezelf herkennen als ik ergens weerstand in begin te vertonen.

Weerstand is een voorbode van groei

Deze vorm van vasthouden aan je eigen gelijk is juist wat jouw groei in de weg kan staan. Als je nooit toegeeft aan dat er wellicht een aanvullende waarheid kan zijn op wat jouw ‘nieuwe wijsheid’ is, dan blijf je in je eigen vertrouwde kringetje en is groei niet mogelijk. Je hebt in je ‘nieuwe wijsheid’ fase mensen om je heen verzameld voor wie deze waarheid ook de enige waarheid is en dat is heel fijn als je jezelf hebt proberen los te maken van je oude patronen en de waarheid van anderen (opvoeding, school, maatschappij). Je bent daardoor los gekomen en hebt jezelf als individu op de kaart gezet. Maar als je daar dan aan blijft vasthouden, dan kom je ook letterlijk vast te zitten.

Verbreed je horizon

Het is belangrijk dat zodra je je begint in te graven in je ‘nieuwe wijsheid’ dat je ook weer ruimte gaat creëren. Het verbreden van je horizon betekent hier dat je mensen gaat opzoeken met nieuwe meningen en andere invalshoeken, die een aanvulling kunnen zijn op jouw Eigen Wijsheid. Maar hoe weet je nu of iets jouw Eigen Wijsheid is of je ‘nieuwe wijsheid’ in een ego-jasje?

Dat is een goeie vraag, die ik heel graag voor je wil beantwoorden.

Zodra je jezelf wilt gaan verdedigen of in gevecht (het oordeel) gaat naar de informatie van een ander, dan weet je dat dit een ego verhaal is. Het ego is namelijk verbonden aan de 3D realiteit, van dualiteit en strijd. Je kunt niet in strijd gaan met iets dat de hoogste waarheid IS.

Ieder zijn eigen waarheid

Jouw Eigen Wijsheid (de enige echte waarheid op zielsniveau) biedt ruimte voor de zienswijze van een ander. Je staat sterk in je eigen waarheid, maar bent je bewust dat de ander een andere waarheid heeft. Je kunt dus horen wat voor jou van toepassing is en een aanvulling maken op wat voor jou waarheid is. Je mag daarbij verschillende bronnen gebruiken, maar ze zullen niet geheel afwijken van wat jij al WEET. Een nieuwe waarheid aannemen kan alleen als het raakt aan wat jij al weet. Je moet het namelijk ergens aan linken, aan een ervaring of een Eigen Wijsheid.

Je voelt ook vaak van binnenuit dat dít event, deze blog of deze lezing een inhoud zal bevatten die jij nodig hebt op dat moment. Dit innerlijk weten, het vertrouwen dat hetgeen je geleerd gaat worden door deze persoon je verder helpt is waar het bij het volgen van je Eigen Wijsheid om gaat. Eigen Wijsheid is namelijk ook nooit af…. je kunt het altijd blijven aanvullen en het blijft als het ware in beweging. En om te blijven groeien is een prachtige kans om van ‘andersdenkenden’ te leren en eruit te halen wat voor jou resoneert.

Dát is nu mijn grondhouding als het gaat om het bijwonen van events, het lezen van blogs of volgen van business coaches. Ieder heeft zijn eigen waarheid en ik respecteer zowel de waarheid van de ander als die van mezelf. Ik kijk gewoon welke info met mij resoneert en wat ik van hun wijsheid kan meenemen wat een aanvulling is op mijn Eigen Wijsheid. Vaak heb ik in de eerste paar minuten al gelezen of gehoord wat voor mij belangrijk was en is de rest van wat ik meekrijg een bonus.

Deze blog is een uitnodiging om te kijken waar jij staat met jouw ‘eigen waarheid’ en of je jouw mening nog vaak denkt te moeten verdedigen of dat je al WEET wat waar is voor jou en je vanuit je Eigen Wijsheid alweer ruimte kan bieden aan ‘andersdenkenden’ die je wellicht weer iets kunnen leren, wat jouw visie op de waarheid aanvult. Kijk waar jij staat en weet dat het ook oké is om in de fase van het ontwikkelen van je ‘nieuwe wijsheid’ in een omgeving te blijven met gelijkgestemden om te groeien en te ontdekken wat jouw waarheid is. Maar herken het moment dat je ‘weerstand’ krijgt en jouw eigen mening boven die van de ander gaat verheffen of in het oordelen schiet. Dit is namelijk een teken dat je een groeimogelijkheid krijgt aangeboden. Het is juist een mooie kans om jouw Eigen Wijsheid aan te vullen met nieuwe inzichten.

Wil jij meer leren van mij en lijkt het je een mooie moment om bijvoorbeeld jouw Eigen Wijsheid te laten spreken, op welk levengebied dan ook? Dan kun je hiermee in contact komen op verschillende manieren. Ik werk namelijk altijd vanuit de Eigen Wijsheid van de cliënt, zowel in mijn persoonlijke coaching als bij het TransformatieSpel of de meditatielessen die ik geef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.