Ontdek je ware zelf

met magische zelfhulptools.

Waar ben jij nou goed in?

1 februari 2017 • Blog

Vraag jij het jezelf ook weleens af, waar ben ik nou goed in? Je ziet om je heen zoveel getalenteerde mensen of kijkt naar anderen met een blik van ‘wauw, had ik dat maar, zo’n heldere passie of zo’n helder beeld van wie ik ben’. Je bent eigenlijk zelf ook best goed in een aantal dingen, maar wat is nou werkelijk jouw talent? Waar blink jij in uit? Waar kun jij mensen mee helpen? Dat is een vraag die ook mij bezig houdt. En ik zal je vertellen wat ik daarmee doe om de antwoorden te vinden.

Als ik om mij heen kijk, zie ik zoveel leuke, goede, inspirerende mensen die prachtige dingen doen! Daarop ben ik dan weleens jaloers en denk dan: “Tja, zij doen het gewoon! Zij doen echt waarvoor ze hier zijn.” Vervolgens kijk ik dan weer naar mezelf en vind dat ik nog niet ben waar zij zijn en vraag mezelf dan af wat nou werkelijk mijn gave is of mijn talent? 

Het eerste waar ik mezelf aan herinner is dat ik mijzelf niet hoef te vergelijken met anderen. Dat zij zijn wie zij zijn en daar ook het beste in zijn en dat niemand kan worden wie ik ben, alleen ikzelf. Ook als ik de beste versie van mezelf wil worden, dan kan alleen IK dat. Het geeft mij de verantwoordelijkheid over mijn leven EN het maakt dat de ander opeens niet meer zo belangrijk is, behalve dan als spiegel, maar daar kom ik later op terug. Erkennen dat ik niemand anders hoef te worden dan mezelf, en tegen mezelf zeggen dat ik goed ben zoals ik ben, geeft me al zoveel eigenwaarde terug. Iets wat de basis is van je Talent ontdekken.

Want zonder eigenwaarde ga je niet eens op zoek naar datgene waar je goed in bent of wat je talent is. Dat jij je dat dus wel afvraagt is al een teken dat je weet dat je iets waard bent. En je hebt gelijk! Je bent heel waardevol, niet door wat je kunt, maar gewoon door te zijn wie je bent. Vraag maar aan je vrienden en de mensen om je heen. Zijn ze graag bij je in de buurt? Waarom dan? Waarschijnlijk noemen ze, als je ze dit vraagt, niet een vaardigheid van je op, maar een eigenschap die jou typeert, of de manier waarop zij zich voelen als ze bij je zijn. Dat is niet iets aanwijsbaars of concreets, maar het is wel ontzettend belangrijk. Vraag maar eens aan de mensen om je heen waarom ze graag bij je zijn, en schrijf deze woorden eens op. Waarschijnlijk noemen zij jouw Zijns-kwaliteiten op – jouw unieke zijnsenergie.

Deze twee dingen kunnen al echt helpen om een beter beeld te krijgen van jouw talent en je te focussen op het vinden van de antwoorden, ipv op bevestiging van je vraag. Het antwoord of de oplossing bevindt zich namelijk altijd op een andere frequentie dan het probleem. Jezelf dus de vraag blijven stellen en je er slecht over voelen dat je het niet weet, houdt je in de trillingsfrequentie van het probleem of de vraag. Wil je juist antwoorden vinden, dan is de oefening van je zijns-kwaliteiten een heel goede om een shift te maken.

Spiegels van je omgeving

Een volgende manier om meer zicht te krijgen op jouw talenten, is in de spiegel te kijken. Soms letterlijk, maar juist ook in de wereld om je heen. Wat zie je om je heen? Wie ontmoet je? Met wie ervaar je echt een klik? Wat hebben deze situaties voor verborgen boodschappen voor jou?

Wat zie jij in anderen? Welke complimenten zou je geven aan de mensen die je ontmoet, of de vrienden die je al langer kent. Schrijf deze complimenten eens op, voor 10 personen in je leven die je bewondert. Wat waardeer je aan hen? Schrijf het alsof je het tegen hen zegt, dus bijvoorbeeld: Wat ik aan jou waardeer is….. Ik bewonder jou, omdat….. Als ik naar jou kijk, dan zie ik ……. Jouw mooiste eigenschap vind ik ……………. etc. Kies bij ieder persoon een zinnetje dat daar het beste bij past. Je krijgt dan bijvoorbeeld onderstaand lijstje

Sonja: Wat ik aan jou waardeer is dat je altijd voor me klaar staat.

Indra: Ik bewonder jou, omdat je zo goed woorden weet te geven aan jouw grootste passie.

Wanda: Als ik naar jou kijk, dan zie ik zoveel zelfvertrouwen en schoonheid en kracht.

Annemiek: Jouw mooiste eigenschap vind ik, jouw doortastendheid en luisterend oor.

Katleen: Ik vind jouw speelse karakter en psycho-analytisch vermogen zulke mooie eigenschappen en daar geniet ik van.

Robert: Ik vind het heerlijk om met je te praten, omdat ik het gevoel heb dat je echt naar me luistert.

Ik was dinsdagavond bij een lezing over het pedagogisch beleid en wie ik daar zag was een heel leuke, zelfverzekerde, jonge vrouw. Ze sprak zo uit zichzelf, bemoedigend, inspirerend en vanuit expertise en ease, dat ze me echt wist te vangen, terwijl de inhoud van haar lezing me niet onbekend was. Ik heb met bewondering naar haar zitten kijken. Haar uitstraling was zo vertrouwd. In de pauze ben ik naar haar toe gegaan en heb een haar een compliment gegeven: “Je staat zo charismatisch en interessant verhaal te vertellen. Jij bent echt iemand die met iedereen contact kan maken en je kunt jouw verhaal zo vertellen dat iedereen je begrijpt.” Toen ik onderweg naar huis was, dacht ik nog even aan haar. En plots dacht ik aan de gelijkenis die ik zag bij haar en mezelf. En ze had het zelfs nog letterlijk gezegd ook: ‘dat wat je ziet in de ander, is een weerspiegeling van jezelf.’ Het voelde wat ongemakkelijk, omdat ik mezelf nog niet zo zie. Maar als ik er zo over nadenk, zijn dit complimenten die ik mezelf ook wel kan geven, of die ik ooit heb gekregen van anderen. De complimenten die je hebt voor een ander, zeggen heel veel over jou!

De opdracht hierboven mag je nu nog eens nalezen. Wat heb je opgeschreven? Welke complimenten geef jij aan anderen, en welke talenten komen er daarmee boven? Filter uit wat je opschreef een aantal talenten die je bewondert en ziet in anderen. Bij mij zou dan b.v. kunnen zijn ‘woorden geven aan/ analyse’, ‘luisteren’ ‘loyaliteit’. En als je dan dit lijstje hebt gemaakt, lees dan de complimenten nog eens hardop voor (of laat ze aan jou voorlezen), maar dan alsof ze gericht zijn aan jezelf.

Klopt het wat je zegt? Wat je ziet in de spiegels om je heen?

Ik ben heel benieuwd of deze methoden jou ook helpen om meer een beeld te krijgen van jouw unieke talent. Het geeft mij in ieder geval weer een puzzelstukje om een compleet beeld te krijgen van mezelf en mijn waarde die ik kan delen met de wereld om mij heen. Ik hoop dat het jou ook weer een stapje dichterbij jouw ware zelf en je missie brengt.

 

Liefdevolle groet, Nanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.