Ontdek je ware zelf

met magische zelfhulptools.

Hoe ga je om met de ups en downs van het leven

11 november 2016 • Geen categorie

Het leven gaat als een golfbeweging op en neer, soms ben je ontzettend dankbaar en gelukkig met je leven en het volgende moment lijkt alles in duigen te vallen en lijkt niets meer goed genoeg. Deze blog gaat over hoe om te gaan met deze golfbeweging. 

img_20160902_181723“Wij zijn de golf, zei Jeff Foster, en wij zijn de oceaan. De golf en de oceaan zijn nooit van elkaar gescheiden. Ze Zijn.” Dat was een tekst die ik een jaar geleden hoorde, die me wel raakte maar die ik nog niet begreep. Zo gaat dat vaker met diepzinnige teksten of spirituele verwoordingen van een gevoel of energie. Het lijkt te gaan over een heel andere realiteit, dan die waar jij tot dat moment in geloofde. Maar als je bewustzijn zich dan weer heeft uitgebreid, dan kun je het bevatten en ‘it suddenly makes sense’. Een sprong in je bewustzijn is gemaakt.

Ik maak dit zelf ook mee. Deze week ben ik veel teruggetrokken en in stilte aanwezig geweest bij mezelf. De week daarvoor was ik nog in onrust en paniek om me heen aan het zoeken naar houvast. En nu heb ik de bewustzijnssprong gemaakt en valt alles op zijn plaats.

“Ik was begonnen met werken naast mijn baan als coach, dat zorgde voor onrust vroeg om het vinden van een nieuwe balans. Ik verzette me ertegen en was steeds te moe om nog iets te doen. Ik zocht een uitweg, een oplossing of in ieder geval houvast. Zoveel veranderingen opeens, dat maakte me onrustig. Door een gesprek met mijn partner kwam ik erachter dat ik behoefte had om tijdens deze veranderingen verbinding te houden met mezelf, het enige dat altijd constant blijft. Daar heb ik mijn focus de afgelopen week op gelegd. Mij bewust verbinden met wie ik werkelijk ben en mezelf toestemming geven om gewoon mezelf te zijn, met alles wat er is. En goed te luisteren naar mijn innerlijke stem, die behoefte had aan het ervaren van rust. Dus ik gaf mezelf 1 vrije dag, waarin ik niets moest en mij kon verbinden met mijn diepste verlangen, de rust. En het mooie was, alles viel daarna op zijn plek. Ik maakte ruimte voor de nieuwe veranderingen, ik voel dankbaarheid voor de verandering en ervaar het leven weer als een cadeau, waar ik zelf de slingers op moet hangen. En vandaag kwam de bewustwording: Ik BEN de creator van mijn leven en maak de keuzes die daarbij passen, zelluf.” Hoe je aankijkt tegen een verandering en hoe je hem ervaart, dat is waar je wel invloed op hebt. Dit is meebewegen op de golven en vertrouwen dat het goed komt.

De ups en downs in ons leven horen erbij. De downs bereiden ons voor op een grote sprong of leren ons waar onze krachten werkelijk liggen. De wereld om je heen kan in duigen vallen, maar wat overblijft dat ben jij zelf. Jouw essentie zal altijd dezelfde blijven, zoals de golven en de oceaan altijd aan elkaar verbonden blijven. Of de zee nu is aangespoeld en lijkt te zijn opgedroogd, het zal altijd weer terugkomen in zijn essentie, de oceaan. Die wetenschap heeft mij enorm geholpen om te vertrouwen dat het allemaal wel goed komt, als het niet goed is en dat ook deze storm gaat liggen. Omgaan met de ups en downs van het leven is makkelijker als je weet dat het fases zijn, dat er na iedere down ook weer een up komt (en andersom). Je gaat dan vertrouwen op de bewegingen van het leven en dat het wel goed komt. Of eigenlijk dat het al goed is (in essentie dan). En wie er altijd is, dan ben je zelf en in essentie blijf je altijd dezelfde kracht en wijsheid.

alziend-oogHet terugvinden van je innerlijke rust en vertrouwen vraagt om bewuste afstemming. Wat is het wat je werkelijk nodig hebt? Waar verlang je het meest naar? En geef jezelf dan de kans om dit aan jezelf te geven. Dat hoeft geen groot gebaar te zijn of meteen een vakantie van een hele week, maar zet in ieder geval bewust jouw behoefte bovenaan. Heb je behoefte aan verwend worden, maak dan een afspraak bij de schoonheidsspecialiste of bij de kapper. Heb je behoefte aan rust, zet dan een rustig muziekje op ‘s avonds en lees een boek met een heerlijk glas thee erbij. Maak van deze momenten een bewust moment, zodat jij jezelf geeft wat je nodig hebt om weer in verbinding te komen met jouw essentie.

Het voelen van de essentie van wie je bent, dat is wat jou de kracht geeft om overeind te blijven in de storm.

En dan volgt bewustwustzijnssprong na de storm, de onrust en de leegte. Je word je weer bewust van dat jij de creator bent van jouw leven, dat jij keuzes hebt gemaakt die hebben geleid naar deze weg. Of dat deze veranderingen bijdragen aan de weg waar je naartoe wilt (bewust of onbewust). Het valt als het ware allemaal op zijn plek. Het is gegaan zoals het moest gaan, of je kunt erop vertrouwen dat deze verandering het uiteindelijke doel dient. Of het nu gaat om een grote verandering zoals burn-out of ziekte, of slechts het veranderen van je weekritme door het aannemen van een bijbaantje. Het zijn allemaal slechts golven in de oceaan. En de golf blijft altijd verbonden aan zijn essentie. Ik begrijp nu wat Jeff Foster bedoelde met ‘wij zijn de golf en wij zijn de oceaan’ en heb het in het afgelopen jaar ook verschillende keren mogen ervaren. Het ervaren van liefdesverdriet, stress om geldgebrek of het afwijken van het gebaande pad, het zijn allemaal golven geweest, maar ik heb mij altijd beseft dat ik in essentie hetzelfde blijf. Alle ervaringen brachten me altijd weer terug bij mezelf. En dat zijn prachtige ontdekkingen, ontdekken dat het allemaal goed is zoals het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.