Ontdek je ware zelf

met magische zelfhulptools.

Een burn-out is niet het einde, maar het begin

2 augustus 2018 • Blog

Een burn-out kan het einde betekenen van het leven zoals je het kende. Je bent erachter gekomen dat het leven wat je leidde blijkbaar toch niet zo goed bij je paste als je dacht, want je werd er moe van, uitgeblust zelfs. Je kunt het niet  langer volhouden om zo door te gaan. Er komt definitief een punt achter te staan. En als je erg gehecht was aan dat leventje, dan kan dit een pijnlijk proces zijn. Als je van jezelf blijft verwachten dat je nog steeds hetzelfde kunt als je voorheen altijd hebt gedaan. Als je blijft knokken om terug te werken naar waar je eerst was, voordat je de burn-out klachten kreeg, dan zwem je tegen de stroom in lieverd. Je hoeft namelijk niet terug naar waar je was. Je mag gewoon even zijn waar je nú bent. Hoe pijnijk of ongemakkelijk dat soms ook kan zijn.

  • Je voelt je moe en futloos
  • Je hebt nergens zin in
  • Je kan geen geluid of fel licht verdragen
  • Je kijk negatief naar het leven en naar jezelf
  • Je kunt je niet concentreren en vergeet dingen
  • Je hebt last van angst of paniekaanvallen

Ik weet het, want ik ben hier ook geweest. Het zijn allemaal signalen dat je je richt op de dingen die niet goed voor je zijn of je verzet tegen het meestromen in een andere richting. Voor wie probeer jij je groot te houden? Waarom moet jij altijd maar doorgaan? Wat houdt je vast in z’n greep, dat je niet kunt loslaten? Wat zou je aan jezelf toegeven als je het verzet opgeeft? Bij het idee om los te laten en te zijn met wat er is, kunnen er allerlei beren op de weg verschijnen, angsten oppoppen en een gedachtestroom op gang komen die maar niet ophoudt. Je grootste angst komt op bezoek en heeft je iets heel waardevols te geven. Namelijk het inzicht waardoor jij nu zo van je pad bent af geraakt en waar je bent vergeten dat je al heel en compleet bent. En als je stilstaat bij wat er nu is, wordt deze stem van binnen alleen maar duidelijker en luider. En dan is de angst natuurlijk groot, dat je denkt dat je erin kunt blijven hangen of dat je niet sterk genoeg zult zijn om jezelf hieruit te halen. Dat de angst je overneemt en je zult verdwijnen in een diep zwart gat.

Het zwarte gat

Wat is het zwarte gat eigenlijk waar je bang voor bent? Dit zwarte gat is er misschien altijd al wel geweest, maar nu lijk je erg dichtij het randje te zijn gekomen en kun je er als je niet uitkijkt zo in vallen. Je weet niets over dit zwarte gat. Je kan er niet in kijken, weet niet hoe diep die is of wat je erin zult aantreffen. Maar het idee van erin vallen maakt je wel angstig, juist omdat je niet weet wat er is. Daarom wil ik je graag vertellen wat ik ben tegengekomen in het zwarte gat, zodat jij je misschien een beeldende voorstelling kunt gaan maken van wat jij wellicht kunt tegenkomen. Want als je een beeld hebt van het ‘monster’ dat je te verslaan hebt, kun je je beter voorbereiden op wat er komt tijdens de confrontatie.

In mijn zwarte gat kwam ik tegen: een huilend klein meisje, die zichzelf had weggecijferd en zich ‘minder belangrijk voelde’ dan alles en iedereen om zich heen. Ze voelde zich niet gezien of gehoord en dufde nauwelijks te spreken of zich te laten zien. Ze had zich haar leven lang aangepast aan wat ze dacht dat anderen van haar verlangden en als ze niet ‘goed genoeg’ presteerde, dan viel haar hele zelfbeeld in elkaar. Het was triest en confronterend om haar tegen te komen in het zwarte gat. Ik voelde haar verdriet en haar teleurstelling in het leven. Ook zag ik hoe streng ze was voor zichzelf en dat ze heel veel mooie dingen van zichzelf niet meer zag. Ik ben een tijdje bij haar blijven zitten en kon toen de gevoelens in mezelf ook meer de ruimte geven.

In dat zwarte gat kwam ik ook een leegte tegen…. een heel groot diep en donker gat waar niemand mij kon helpen en waar ik helemaal alleen was. In de helende reis die ik maakte, zocht ik dit diep en donker gat op en ervaarde mijn grootste angst, eenzaamheid. Het was een moeilijke challenge, om aanwezig te zijn bij deze leegte en de angst in mezelf te ontmoeten. Maar toen ik er langer bij bleef, bleek dat alles in beweging was en ook de angst transformeerde steeds. Ik zakte laagje voor laagje steeds dieper in het zwarte gat. Tot de paniek me uitbrak en de angst me naar de keel greep. Helemaal in elkaar gedoken huilde ik alles eruit wat erin zat, tot ik niet meer kon. Ik was zo moe dat ik in slaap viel. En hoewel ik dacht dat dit het einde was, deed ik daarna mijn ogen open en zag dat er na de angst een volledig nieuwe wereld open was gegaan. Als je volledig door je verhaal heen gaat, alle emotie er laat zijn tot je het zelf niet meer volhoudt, dan blijkt er daarna nog een andere werkelijkheid te bestaan. Eentje van liefde en vrede.

Een nieuw begin

Een nieuw begin van liefde en vrede. Alsof je wakker wordt in een droom, om je heen kijkt en alles meer kleur heeft gekregen. Dat je opeens de vrijheid proeft. Dat je opeens wilt vieren dat je (nog) leeft. Dat je gaat zien wat er allemaal mogelijk is en hoe mooi je omgeving is. Dat je ervaart dat er eigenlijk altijd wel voor je gezorgd wordt, als je je er maar voor open stelt. Je gaat een rode draad van liefde ontdekken in het veld van jouw leven, of dit nu de liefde van je vrienden is, van je familie of je eigenliefde. Je gaat het weer zien, omdat je met nieuwe ogen naar het leven kijkt.

En dat is wat de burn-out jou kan geven, mits je durft stil te staan bij wat er nú is. Mits je jezelf de ruimte kunt geven om gewoon even te zijn, hier op deze plek die ‘burn-out’ heet. Vanuit het donker en het grijs gaan er langzaam weer scheurtjes ontstaan. Alles is namelijk altijd aan verandering onderhevig, dus ook deze fase zal weer voorbij gaan. De waarde halen uit deze periode is afhankelijk van hoe diep je durft te kijken. Durven kijken naar wat er onder de burn-out ligt. Welke delen van jou zich hebben schuil gehouden en nu in al hun hevigheid omhoog komen. Durven zien dat er oude pijn ligt opgeslagen en daar jouw helende aandacht aan geven. Welke boodschap heeft jouw burn-out voor jou?

In mijn persoonlijke coachingsessies ga ik graag deze ontdekkingsreis met je aan. In de eerste plaats omdat ik wil dat ook bij jou het licht weer naar binnen kan schijnen en op de tweede plaats dat ik weet hoe moeilijk het is om dit alleen te doen. Alhoewel dit wel bij mijn pad hoorde en ik hiervan geleerd heb dat alles wat ik nodig heb al in mij zit. Graag wil ik jou ook die ervaring geven en je helpen om te herkennen wat er speelt onder de oppervlakte en je te helpen helen. Stel hier jouw vragen of maak een afspraak voor WegWijs sessie of een coachgesprek. Reageren op deze blog hieronder mag ook. Ik hoor graag van je.

Om van je burn-out de beste wegwijzer te maken in je leven raad ik je aan mijn nieuwe e-book te lezen. Let your burn-out be your skyrocket back to You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.